Familie wapen – van Horck

 

Ontwerp

Het familie wapen is in 2014 ontworpen door B.G.W.P. van Horck.

Aan de hand van gegevens die komen uit het genealogisch onderzoek van C.A.M. van Horck. Bij het ontwerp is gekozen voor wapenfiguren en kleuren die terug te leiden zijn naar de plaats van herkomst en voornaamste beroepen van de stamvaders.

 Bestemming

het familiewapen van Horck is voor alle naamdragers van de naam van Horck die rechtstreeks afstammen van :

Joannes van Horck  gedoopt op 03-03.1675 te Roermond,

getrouwd met Joanna Corsten

overleden op 16-08-1721 te Neer .

Joanna Corsten overleed op 08-09-1728 te Neer

 

Beschrijving:

Wapenschild

In goud met rood verdeeld in vieren, geplaatst blauw versmald schuinkruis.

1: in goud geplaatst rode hoorn beslagen in blauw

2: in rood geplaatst gouden weversspoel

3: in goud geplaatst rode lelie

4: in rood geplaatst gouden weversspoel

Helm

Getralied van goud gevoerd met rood. voorzien van een wrong in rood en goud, Evenals een gouden medaillon.

Helmteken

Een blauw gebonden korenschoof geplaatst tussen twee toegewende vleugels in goud met rood.

Dekkleed

Rood gevoerd met goud.

 Betekenis figuren

Het blauwe versmalde schuinkruis staat symbool voor de Maas, welke een natuurlijke scheiding vormde tussen het over-kwartier van Gelre aan de Oostkant waar Roermond de hoofdstad van was.

Hier is de stamvader gedoopt en zeer waarschijnlijk ook geboren.

Hij is gestorven in Neer wat onderdeel was van het Graafschap Horn. Deze plaats ligt aan de west zijde van de Maas waar de stamvader uiteindelijk gestorven is.

De hoorn is dan ook uit het wapen van het graafschap Horn waar onze stamvader gestorven is.

De lelie komt uit het wapen van Roermond waar onze stamvade geboren en gedoopt is .

Het helmteken,korenschoof en weversspoel op het schild komen voort uit het feit dat nakomelingen van onze stamvader voornamelijk de beroepen van linnenwever en landbouwer uitoefenden.

 Betekenis kleuren

De kleuren komen voort uit de kleuren uit de verschillende onderwerpen waar dit wapen de figuren uit ontleend. De kleur blauw staat ook symbool voor het water van de maas .

 

 

Van de plaats Haelen ( limburg) zijn schepenbankzegels bekend met daarop een kerkgebouw waarop een schild met drie hoorns staan. De hoorns stammen van het familiewapen van Horne. Het wapen kwam voor op het ruiterzegel van de heer van Horne, hangend aan een charter gedateerd op 6 januari 1282. Leden van dit geslacht bezaten grote gebieden in het huidige Noord-Brabant, Nederlands- en Belgisch-Limburg en noord-Frankrijk. Haelen was onderdeel van het Graafschap Horn

Fam Horne

 

 

Haelen

Uitleg van het stads wapen van Roermond

De leeuw is de Gelderse leeuw. Sinds de 13e eeuw vormde het land rond Roermond, Opper Gelre of Opper Kwartier, een belangrijk deel van Gelre. De kele (rode) lelie is waarschijnlijk ontleend aan het wapen van de familie van Wachtendonck, tot welk geslacht meningeen voogden van Roermond in de 13e en 14e eeuw behoord zou hebben. Een zegelstempel is bewaard, waarop de van Wachtendonckse lelie voorkomt. Het oudste zegel van Roermond dateert uit 1250 en vertoont het wapen van de hertogen van Gelre.

 

Dit wapen is ook opgenomen in het voormalige en huidige gemeentewapen.

gem. Roermond

Willem I van Gelre en Gulick

Op 29 november 1377 werd de 14 jarige Willem van Gulik door Keizer Karel IV met Gelre en Gulik beleend, en kwam het uiteindelijk tot een personele unie van de hertogdommen van Gelre en Gulik. Hij trouwde met Catharina van Beieren, de weduwe van zijn oom Eduard (hertog van Gelre van 1361-1371) In 1393 kwam voor het eerst het wapen met de twee tegen elkaar klimmende leeuwen van Gelre en Gulik voor, zoals alle Gelderse graven uit het Huis Gulik in de tijd daarna hebben gevoerd. (Later werd dit het wapen van de provincie Gelderland)

Hertog van Gelre

Deze voorwerpen kwamen voor bij het uitoefenen van de twee meest voorkomende beroepen in de stamboom. Namelijk , linnenwever en landbouwer.

Het kruis is symbolisch voor het katholieke geloof wat door de stamouders allen werd beleden (op een enkele afvallige na).

Tevens is hij symbolisch voor de natuurlijke scheiding die de Maas tussen het over kwartier van de hertog van Gelre , en het graafschap Horn (waar Haelen onderdeel van was) aan de andere kant.